У Чорнобильській зоні небезпечно для Києва піднявся рівень води

Фото: Чернобыльский радиационно-экологический биосферный заповедник Нагромадження шуги (ілюстративне фото)

Зимовий паводок призвів до скресання льоду – заторів, які здатні руйнувати береги і гідротехнічні споруди.

 

У Чорнобильській зоні стрімко піднявся рівень води у річці Уж. Зимовий паводок призвів до нагромадження льоду – підталин. Це несе небезпеку для Києва. Про це повідомляє прес-служба Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

 

Затори – скупчення шуги, внутрішньоводного льоду, битого льоду і згустків снігу, що випадає на водну поверхню, – формуються, як правило, в осінній період або протягом нестійких зим.

 

Водно-льодова маса здатна руйнувати береги і гідротехнічні споруди, і це робить ці явища небезпечними.

 

Частота й інтенсивність появи шуги й утворення заторів є специфічними для кожної річки і змінюються рік у рік. Зокрема для Прип’яті у межах заповідника сприятливими для жорстокоутворення є гідрологічні передумови (витрата води у межах 300–500 м3/с) та особливості зниження температури повітря.

 

Утворенню шуги сприяє чергування у руслі відкритих ділянок і льодоставу.

 

Подібні умови спостерігалися у січні–лютому 1991 року, а також у лютому 1994 року. Тоді найбільший підйом рівнів води у річці перевищив 2,5 м.

 

 

 

 

Нагадаємо, танення льодовикового щита Гренландії підвищило рівень світового океану на 1,2 см. Такого показника було досягнуто за останні 20 років.

 

Глобальне потепління призведе до нових пандемій на планеті

 

 

Джерело Блогинг