Велика палата ВС ухвалила повернути садибу Терещенків у власність громади

Фото: Ксенія Семенова / Фейсбук Садиба Терещенків у плачевному стані

Суд також виніс окрему ухвалу щодо виявлених під час розгляду справи порушень і зобов’язав Київську міську раду їх усунути.

Депутат Київської міської ради Ксенія Семенова повідомила, що велика палата Верховного Суду ухвалила повернути садибу Терещенків у Києві у власність територіальної громади.

“Велика палата Верховного Суду скасувала рішення судів першої та апеляційної інстанції та постановила нове рішення про задоволення вимог прокурора про повернення будинку Терещенка територіальній громаді. Це остаточне рішення великої палати, яке позитивно вплине на правозастосування загалом”, – йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що суд також виніс окрему ухвалу щодо виявлених під час розгляду справи порушень і зобов’язав Київську міську раду їх усунути.

Інтерфакс-Україна пише, що садибу на бульварі Шевченка, 34, збудовано в 1874 році, її визнано пам’яткою архітектури місцевого значення. У 2008 році власником будівлі стало ПрАТ Центрелеватормлинбуд, однак компанія так і не провела передбаченої умовами продажу реставрації садиби. У 2021 році Київська міська прокуратура подала позов про розірвання інвестиційного договору з компанією й повернення садиби в комунальну власність.

Нагадаємо, у 1998 році будівлю взяли на облік як недавно виявлений пам’ятник архітектури. До 2007 року вона була в комунальній власності.

Нещодавно суд повернув у державну власність ще один будинок-садибу Терещенків – у Житомирській області. 

Джерело Блогинг