Протести у Багдаді: 30 загиблих та 700 поранених

У Багдаді тривають протести

Заворушення у столиці Іраку тривають. Серед постраждалих – понад сотня представників сил безпеки.

Кількість жертв протестів і заворушень у Багдаді, які спалахнули у зв’язку з виходом з політики впливового шиїтського богослова Муктади ас-Садра, зросла до 30 осіб. Ще 700 людей постраждали, повідомило 30 серпня агентство Mehr News.

Зазначається, що серед поранених – 110 представників сил безпеки.

Збройні формування прихильників ас-Садра застосовують міномети та РПГ для обстрілу “зеленої зони” столиці Іраку. У місто введено війська, на вулицях розміщено бронетехніку.

У зв’язку із ситуацією в країні авіакомпанія Emirates скасувала всі рейси до Багдада і з нього, назвавши причиною “цивільні заворушення та комендантську годину”.

Крім того, влада сусіднього Ірану закрила кордони з Іраком.

Співробітники американського посольства в Багдаді отримали інструкції щодо процедур евакуації.

 

Нагадаємо, протести в Багдаді почалися після того, як ас-Садр оголосив про свій вихід з політики. У понеділок сотні його прихильників увірвалися до “зеленої зони” міста і штурмували Палац республіки – головне місце зустрічей іракських політиків з іноземними колегами.

Після цього на всій території країни було оголошено комендантську годину, проте заворушення продовжилися як у столиці, так і в кількох інших регіонах країни.

Урядова криза в Іраку виникла через те, що партія ас-Садра, яка отримала найбільшу частку місць на жовтневих парламентських виборах, не змогла сформувати коаліцію.

Політик відмовився вести переговори із шиїтськими суперниками, яких підтримує Іран, що в результаті призвело до політичної невизначеності і нестабільності в країні.

Джерело Блогинг