Зачинене укриття: повідомили про підозру директору департаменту КМДА

Фото: Поліція Києва Столичний чиновник отримав повідомлення про підозру в службовому недбальстві

Внаслідок недбальства чиновника з 4655 захисних споруд цивільного захисту лише 3041 об’єкт виявився придатним для використання, решта є непридатними та обмежено придатними.

У Києві слідчі повідомили про підозру ще одному посадовцю, через службову недбалість якого 1 червня перед зачиненим укриттям загинуло троє людей. Про це повідомляє пресслужба поліції Києва.

“Після оповіщення про загрозу повітряної атаки жителі Деснянського району вирушали до укриттів, яких не існувало або вони були зачинені чи непридатні для використання. Директор департаменту муніципальної безпеки КМДА упродовж всього часу перебування на посаді не визначив реальні потреби фонду захисних споруд цивільного захисту на території міста Києва, не надав жодних пропозицій щодо формування бюджету міста з цього питання, не організував роботу з виконання вимог законодавства щодо створення, використання, утримання та реконструкції фонду захисних споруд, а також не забезпечив дієвий контроль за їх утриманням та станом готовності”, – йдеться у повідомленні.

Внаслідок недбальства чиновника, як повідомляють правоохоронці, з 4655 захисних споруд цивільного захисту лише 3041 об’єкт виявився придатним для використання, решта є непридатними та обмежено придатними.

“Крім того, посадовець не вжив жодних заходів реагування на наказ Департаменту освіти і науки КМДА від 31.08.2022, на підставі якого до захисних споруд цивільного захисту, розташованих у закладах освіти, не допускалися особи, які не є здобувачами освіти та працівниками таких закладів. Під час комендантської години, тобто в нічний час доби, коли оповіщення населення про загрозу повітряної атаки та самі ракетні обстріли відбуваються найчастіше, вказані укриття були зачиненими, що ставило під загрозу життя та здоров’я громадян”, – повідомляють у поліції.

Щоб створити картину “бурхливої діяльності” на посаді, чиновник дав вказівку підлеглим створити еолектронну карту укриттів Києва, але далеко не за всіма адресами кияни справді могли сховатися під час повітряної тривоги.

“З цього приводу з 24 лютого 2023 року по 1 червня 2023 року на адресу очолюваного підозрюваним департаменту надійшло понад 400 скарг громадян, які були проігноровані”, – додають у поліції.

Санкція статті про службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки, передбачає позбавлення волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Нагадаємо, 1 червня у Києві уламки збитих ворожих ракет пошкодили поліклініку і житловий будинок. Загинули троє людей, черед яких було двоє дітей. Вони не могли потрапити в укриття, оскільки воно було зачинене. 

Керівника поліклініки, в будівлі якої укриття було зачинене, відправили під домашній арешт. 

Зачинене укриття. Трагедія в Києві

Джерело Блогинг