Вибух у суді Києва: судитимуть шістьох співробітників СІЗО

Фото: Офіс генерального прокурора України Наслідки вибуху в Шевченківському райсуді Києва 5 липня 2023 року

Через службову недбалість співробітників СІЗО та конвойної служби Гуменюк виніс з ізолятора та проніс вибухівку до Шевченківського райсуду.

У Києві судитимуть шістьох співробітників Київського слідчого ізолятора у справі про вибух у Шевченківському райсуді, який влаштував Ігор Гуменюк. Їх обвинувачують у службовій недбалості, яка спричинила тяжкі наслідки, та службовому підроблені документів. Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора України в середу, 31 січня. 

 

Розслідуванням встановлено, що через службову недбалість співробітників слідчого ізолятора та конвойної служби 5 липня 2023 року арештант виніс із СІЗО та проніс саморобні вибухові пристрої до Шевченківського районного суду. Надалі в приміщенні суду він привів їх у дію. Це призвело до його загибелі, поранення співробітників поліції та пошкодження приміщення і майна суду.

Зазначається, що співробітники СІЗО передали арештанта Ігоря Гуменюка конвойній службі Нацгвардії без жодного проведення обшуку речей. Працівники конвойної служби теж цього не зробили перед тим, як доставити чоловіка до суду.

 

Крім того, троє працівників слідчого ізолятора протягом тривалого часу підробляли обов’язкові акти обшуків камерних приміщень, хоча фактично перевірки не проводили. Так, утримувані мали можливість користуватися забороненими речами та предметами.

 

Під час розслідування під час обшуків у камері, де утримувався обвинувачений, вилучено гліцерин, каніфоль, електричні проводи та інші хімічні речовини. Частина з них, згідно з висновком експертизи, входила до складу саморобних вибухових пристроїв, які здетонували у суді.

 

Слідство завершено, а обвинувальний акт скеровано до суду. У грудні 2023 року суд визнав винними двох військовослужбовців Національної гвардії у порушенні статутних правил вартової служби чи патрулювання.

Нагадаємо, 5 липня 2023 року в Шевченківському суді Києва пролунав вибух. Теракт вчинив Ігор Гуменюк, який 31 серпня 2015 року підірвав бійців Нацгвардії під Верховною Радою. Суд мав продовжити обвинуваченому запобіжний захід, до цього він перебував в СІЗО.

ДБР встановило, що колишній боєць батальйону Січ Ігор Гуменюк два роки готував вибухівку для втечі з Київського СІЗО. 

Джерело Блогинг