У Швеції анонсували рішення про передачу Україні сучасних систем озброєння

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон не сказав, про яку саме зброю йдеться, пославшись на оперативну таємницю та ризики, пов’язані з поставками.

    У Швеції анонсували рішення про передачу Україні сучасних систем озброєння

Київ хотів би отримати від Стокгольма артилерійські системи Archer / Фото Вікіпедія, pixabay.com

Уряд Швеції найближчим часом ухвалить рішення про передачу Україні новітніх систем озброєнь. Про яку саме зброю йдеться – не уточнюється.

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон після засідання Комітету Європейського Союзу 11 листопада зазначив, що на першому місці в списку бажань Києва – артилерійські системи Archer, передає TT.

“Ми маємо намір якнайшвидше повернутися до подальшої підтримки України як політичної, економічної, так і військової, включаючи передачу більш нових систем озброєнь”, – сказав він.

Йонсон відмовився говорити, про яку саме зброю йдеться, пославшись на оперативну таємницю і ризики, пов’язані з поставками.

Також Стокгольм планує розширити підтримку, пов’язану з навчанням українських військових, і розглядає можливість приєднатися до тренувальної місії Європейського Союзу.

“Ми отримали дуже докладний документ від збройних сил Швеції, що стосується навчання, змін в оборонній техніці, а також створює передумови для розширення нашої підтримки, пов’язаної з навчанням. Ми скоро повернемося з інформацією про це, але це терміново і, звичайно, важливо, щоб ми могли підтримати Україну”, – сказав міністр оборони Швеції.

Зазначимо, Швеція надала Україні вже сім різних пакетів допомоги. Вони включали в себе бронебійні снаряди, засоби розмінування, протитанкову зброю, кулемети, артилерійські боєприпаси і підготовку.

Артилерійські системи Archer – що про них відомо

Арчер – шведська 155-мм багатоцільова самохідна артилерійська установка FH77 BW L52 “Archer”, пише Вікіпедія.

Відмінною особливістю гаубиці є повна автоматизація процесу заряджання гаубиці під час стрільби. Таким чином, розрахунок знаряддя скорочується до 3-4 осіб. Закрита кабіна екіпажу має легке бронювання, що забезпечує захист від зброї масового ураження, обстрілу стрілецькою зброєю та осколків боєприпасів.

    У Швеції анонсували рішення про передачу Україні сучасних систем озброєння

Самохідна артилерійська установка FH77 BW L52 Archer / Фото Вікіпедія

Арчер має дальність стрільби більше 50 км. САУ потрібно менше 30 секунд з того моменту, як оператори отримують сигнал до стрільби, щоби зупинити машину, зайняти позицію для дій та вистрілити першим пострілом. А потім, менш ніж через 30 секунд після завершення місії, Арчер може знову продовжувати їздити.

САУ Арчер спеціально розроблена для пересування по найскладнішій місцевості при швидкості руху до 70 км/год. Снаряди можуть бути випущені на дистанції до 40 км звичайними 155-мм боєприпасами і до 60 км – високоточними керованими боєприпасами, включаючи “Екскалібур”. Арчер несе 21 повний постріл, який може бути випущений за 2,5 хвилини з повністю автоматичних магазинів у безлюдній вежі.

Оператори керують усією гарматною системою з безпечної броньованої кабіни Арчера. Кабіна пропонує чотири робочі простори, але для роботи системи потрібна лише одна людина. Стандартний екіпаж Арчера складається з командира САУ, оператора гармати та водія САУ.