“На Запорізькій АЕС цілий ряд пошкоджень”: МАГАТЕ представило звіт за підсумками місії на ЗАЕС

Для запобігання аварії потрібно вжити заходів такі як негайне встановлення зони ядерної безпеки, заявили в МАГАТЕ.

    "На Запорізькій АЕС цілий ряд пошкоджень": МАГАТЕ представило звіт за підсумками місії на ЗАЕС

Місія МАГАТЕ / УНІАН, Twitter

Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) представило звіт за підсумками інспекції на Запорізькій атомній електростанції в Енергодарі.

На сайті МАГАТЕ опубліковано звіт на 52 сторінках під назвою “ядерна безпека і гарантії в Україні. Другий зведений звіт генерального директора”.

Що повідомили в доповіді:

Видео дня

  • На Запорізькій АЕС цілий ряд пошкоджень, в тому числі в будівлях для зберігання ядерних палива і відходів
  • Ситуація безпрецедентна. Це перший випадок військового конфлікту на об’єктах великої ядерної енергетики. Ядерна аварія може мати серйозні наслідки всередині країни і за її межами.
  • Життєво важливо, щоб було встановлено постійну присутність МАГАТЕ на ЗАЕС. Це буде мати першорядне значення для стабілізації ситуації.
  • Фахівці місії будуть проводити детальну і безперервну роботу з оцінки фізичних збитків об’єктам станції, визначення працездатності основних і резервних систем охорони і безпеки, а також оцінювати умови праці персоналу.
  • У МАГАТЕ є конкретний і докладний технічний план надання допомоги в галузі охорони і безпеки. Зокрема, він почалися поставки обладнання на Запорізьку АЕС.
  • Для запобігання аварії потрібно вжити заходів такі як негайне встановлення зони ядерної безпеки. МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації для термінового створення відповідної зони.